Как да направя поръчка на сайта ви?

Можете да направите поръчка онлайн с или без регистрация на сайта www.makeupzone.eu или на телефон  0876 58 60 09 , както и на имейл office@makeupzone.eu

При неуспешно направена поръчка наш консултант ще се свърже с вас.

За по-бърза обработка на Вашата поръчка е нужно да попълните правилно данните за доставка и контакт с Вас.

 

Каква е цената за доставка

Доставката зависи от тарифата на  куриерите.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА – за поръчки над 100.00лв

 

Какъв е срокът за доставка?

Доставката се извършва с куриер от фирма  ЕКОНТ  или фирма СПИДИ  до 3 работни дни след потвърждаване на поръчката от наш консултант по емейл или телефон.

 

Каква е процедурата по замяна и връщане на продукт?

Ако закупената от Вас стока не отговаря на очакванията Ви, в срок от 30 дни може да я върнете или замените. Изпратете продукта с куриерска фирма ЕКОНТ, заедно с попълнената бланка за замяна и връщане на адрес: гр. Пловдив, ул. “Д-р Селимински №7, ет.5, телефон 0876 58 60 09.  Артикулите трябва да бъдат със запазен добър търговски вид – да не са отваряни, тествани, зацапани и др., с оригинална опаковка и етикет.В пратката заедно с върнатата стока, трябва да оставите и получената с нея касова бележка за стоката. Замяна може да се направи за същия артикул или за други артикули от сайта. Ако желаете да възстановим сумата, то това може да стане по Ваша банкова сметка, която ни предоставите.

При връщане на артикул/и попълнете бланката за връщане, която можете да изтеглите от сайта.

Ако желаете възстановяване на сумата по банков път, попълнете в бланката банковата сметка, както и титуляр на сметката.

Технологичното време за обработка на върнати артикули към Мейкъп Зоун ЕООД е около седмица. Когато пратката пристигне при нас и продуктите бъдат прегледани, веднага ще се свържем с Вас.

За чия сметка е куриерската услуга при замяна?

Куриерските разходи за връщане и за замяна на стока са за сметка на Клиента освен в случаите, когато връщането е по вина на www.makeupzone.eu

Получих грешен продукт, какво да направя?

Куриерските разходи за връщане и за замяна на стока са за сметка на Клиента освен в случаите, когато връщането е по вина на www.makeupzone.eu

 

Само по банков път ли се връщат пари?

Възстановяването на сума от върнат продукт става само по банков път в рамките на 14 работни дни от датата на получаване на върнатия продукт като ни предоставите правилна банкова сметка (IBAN и титуляр на сметката), по която да бъде преведена дължимата сума.

 

 

Имам ли право да отворя пратката, преди да платя на куриера?

Всяка една пратка се праща с опцията преглед. Ако закупената от Вас стока не отговаря на очакванията Ви, винаги можете да я върнете или замените. Можете да намерите ТУК или на сайта ни нашата бланка за връщане или замяна.

Как се заплаща?

Можете да платите с наложен платеж (в брой на куриера при доставка), както и с банков превод .

Заплащането, чрез наложен платеж,  става в брой или с банкова карта на куриера при получаване на пратката.

При опция банков превод, заплащането на стоката става предварително, по сметка на Мейкъп Зоун ЕООД.

Извършвате ли доставка в чужбина?

Не, за момента, не доставяме извън рамките на България.

Какво следва, ако поръчам неналичен артикул в сайта ви?

В случай че поръчате неналичен артикул, ние ще се свържем с вас по телефон или имейл и ще ви уведомим, кога можем да изпълним поръчката ви.